środa, 26 marca 2014

Klopsiki szpinakowe

Jest pięknie ! Od samego rana słoneczko za oknem i mam nadzieję, że tak juz zostanie na dłuższy czas. Przy odrobinie słońce przynajmniej ja, dostaje mega zastrzyk pozytywnej energii.
Mam nadzieje, że u was jest tak samo 
:)

 Wczoraj waga pokazała po tygodniu spadek -0.6 kg. W pierwszej chwili lekko się załamałam, ale moja najlepsiejsza przyjaciółka szybko przegoniła ten smutny humor. 
-0.6 kg to jest jednak coś ;)

W poniedziałek był godzinny fitness, a dzisiaj półtorej godziny na siłowni!.
+ 35 brzuszków zwykłych+ 35 brzuszków skośnych + 35 przysiadów.
Jest pięknie ;)


Przepis na klopsiki szpinakowe :

Składniki :
- 200 g piersi z kurczaka
- 150 g szpinaku ( ja miałam mrożony)
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- przyprawy
( troszkę mąki pszennej i bułki tartej na obtoczenie )

Szpinak rozmrażamy. Pierś z kurczaka mielimy maszynką do mięsa. Gdy szpinak się rozmrozi dodajemy do niego zmielona pierś, wyciśnięty czosnek. Mieszamy.. Po chwili wbijamy do wszystkiego rozbite jajko, dodajemy mąki oraz przyprawy ( ja dodałam odrobinę soli, pieprz, słodką paprykę, bazylię, zioła prowansalskie, oregano, przyprawę do kurczaka). Wszystko mieszamy aż sie połączy. 
Z powstałej masy robimy kuleczki, które obtaczamy w odrobinie mąki z bułka tartą.
Wrzucamy kuleczki do wrzątku i gotujemy ok 15 minut.

Przepis jest mój własny, więc nie wiem czy wam będzie smakować, ale jeśli ktoś skorzysta z przepisu to życzę smacznego ;)

Ja ostatnio jadłam kluseczki szpinakowe z kaszą gryczana oraz sosem pieczarkowo-szpinakowym.



1 komentarz: