poniedziałek, 17 lutego 2014

17 - Błonnik ;)

Dzień dobry wszystkim ! ;)
Dawno nic nie dodawałam, ale to powód tego iż mialam kursy, więc dostęp do neta był znikomy podczas szkolenia. Ale wszystko nadrobię. Już niedługo będą notki pełne przepisów i z dużą dawką zdjęć!
Póki co waga stoi w miejscu i jakoś mnie to cieszy ;)
A dziś popołudniu ćwiczonka ! ;) blians wieczorkiem xD

 Walentynki, walentynki i po walentynkach <3
Z tego miejsca chciałam wam powiedzieć, że mam najwspanialszego mężczyznę pod słońcem!
Kocham Cię bardzo :*!


A tymczasem parę słów o błonniku ! ;)


Może wypadało by zacząć od początku. 
Co to jest błonnik ?
- kompleks heterogennych substancji pochodzenia roślinnego nie ulegający trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka.

W czym nam pomaga ? 
- właściwości błonnik mają korzystny wpływ na organizm :
  • mniejszego wchłaniania cholesterolu
  • obniżenia ciśnienia tętniczego krwi
  • spowolnienia rozkładu węglowodanów , obniżenia stężenia glukozy we krwi i obniżenia zapotrzebowania na insulinę
  • regulacji rytmu wypróżnień
  • rozwoju korzystnych bakterii jelitowych
  • zmniejszenia uczucia głodu
  • usuwania z organizmu substancji szkodliwych - toksyn i ciężkich metali
  • prewencji nowotworów przewodu pokarmowego;
Gdzie go szukać ?

-Źródłem błonnika pokarmowego są m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i żytnie) i nasiona roślin strączkowych.
- Suszone śliwki, figi i morele - to jedno z najpopularniejszych źródeł błonnika 
- kolorowe porzeczki - czarne porzeczki -8 g - czerwone porzeczki – 7,7 g - białe porzeczki – 6,4 g. 
- siemię lniane, pestki dyni,  pestki słonecznika, ziarna sezamu
- zielony groszek zawiera 6 g błonnika, bób – 5,8 g, a fasola szparagowa – 3,9 g. 
- wiórka kokosowe - 23 g błonnika w każdych 100 g
-chrzan (7,2 g błonnika w 100 g), seler (5 g), pietruszka (4,9 w korzeniu i 4,2 w liściach), czosnek(4,1 g)

Więc kochane zajadajmy samo zdrowie !

Miłego dnia :*

6 komentarzy:

  1. Błonnik jest naprawdę przydatny szczególnie przy ekhem. zaparciach. Wtedy należy go jeść jak najwięcej. Czasem kupuje sobie taki w chrupkach i dodaje do jogurtu :).

    OdpowiedzUsuń
  2. W mojej diecie zawarta jest naprawdę duża ilość błonnika :-) Polecam również w postaci sypkiej, błonnik kakaowy (są też inne smaki) - jest to naturalny produkt - kakaowy zazwyczaj dodawałam do jogurtu, owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nadmiar błonnika też jest szkolidwy, trzeba uważać w dwie strony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą w 100%, wszystko w nadmiarze praktycznie szkodzi ;) Wszystko trzeba robić z głową ;)

      Usuń
  4. ten obrazek na końcu - miazga :P
    to trzeba się zaprzyjaźnić z błonnikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozwalił mnie ten obrazek na końcu! :-D

    OdpowiedzUsuń